måndag 7 december 2015

Hemkunskap-bedömningsuppgift 

Min maträtt utifrån- Hälsa, ekonomi, miljö

Hälsa:
Jag lagade lax med ris och kallsås samt broccoli till det utifrån ett hälso perspektiv därför att: För det första så utgick vi från tallriks modellen som innehåller kolhydrater, proteinkälla, vitaminer mineraler och fetter för att maträtten ska bli så nyttig som möjligt. Laxen som vi använde förser oss med massa vitaminer, mineraler men framför allt viktiga fetter och proteiner. Proteinet i lax är lätt för människor att smälta och absorbera i kroppen. Lax innehåller inga cancerframkallande ämnen som det är fallet med många andra proteinkällor. Alla vävnader och celler behöver näringsämnet protein de behövs bland annat för att bygga upp celler och för att bilda enzymer och hormoner. Protein byggs upp av cirka 20 aminosyror. Nio av dem är essentiella, det vill säga att vi regelbundet måste få i oss dem via maten eftersom kroppen inte själv kan producera de och det är just de essentiella proteinerna vi får i oss när vi äter laxen som vi hade med i vår maträtt. Dessutom så är laxen en fet fisk och innehåller därför rikligt med nyttiga fetter, den viktigaste och främsta omega-3. Omega 3-fettsyror är viktiga för bland annat hjärnans funktioner, kärlen, synen och nervsystemet. lax innehåller även vitaminerna A, B och D såväl som mineralerna kalcium, järn, kalium och selen som behövs i kroppen för att den ska må bra och hålla bra ämnesomsättning samtidigt som det hjälper kroppen att ta upp viktiga ämnen som ex. protein. Forskning har även visat att lax skyddar mot cancer, skyddar kärlen och därmed risken för plötslig hjärtdöd, och dessutom är den bra för huden och hjälper till att bygga muskler för den sm tränar. 

Vi hade även med ris i vår maträtt vilket vi egentligen inte skulle ha. Med tanke på att skolan hade ris som gjorde att vi inte behövde köpa in fullkornsriset missgynnade det lite hälsan men att tillverka ris krävs resurser och energi och skulle vi bara slänga den risen så hade det även varit dåligt för miljön och ekonomin och de två väger ju mer än bara hälsan. Men risen är en rik källa på kolhydrater som vi behöver i kroppen för att den ska kunna fungera och för att vi ska kunna orka därför hade vi med lite mer ris än fisk och det är nyttigt för hälsan. De långsamma kolhydraterna som finns i risen tas upp och bryts ned av kroppen långsammare det leder till bättre blod cirkulation och bidrar till bättre balans i blod sockret. 

Dessutom hade vi med broccoli så som alla kolväxter innehåller massor av vitaminer och mineraler. Bland annat mycket c-vitamin, A-vitamin kalcium, och järn. De är goda antioxidanter.  Kålväxter är även bra för immunförsvaret, är bakteriedödande, innehåller även pektin som är blodsockersänkande och sänker dessutom kolesterol halten. Annars är broccoli bra för magen och allmänt hälsan. Vi behöver ha i oss massor av grönsaker därför hade vi mest av just det.

Ekonomi:
När vi utgick från ekonomiskt perspektiv kollade vi främst på vad i vår maträtt gynnade ekonomin mest: Risen som vi hade fanns redan på skolan så vi behövde inte köpa in något nytt vilket vi egentligen skulle eftersom vi ville ha en hälsosam rätt men när vi tänkte efter såg vi att det inte gynnade oss så mycket. Att slänga ris innebär att man slänger pengar eftersom att tillverka ris krävs det resurser och energi och för detta krävs ekonomi så när vi bara slänger risen så skulle det missgynna ekonomin men samtidigt miljön och dessutom när vi skulle köpa in den hälsosamma risen hade det kostat oss mer pengar.

Sedan använde vi fryst broccoli som är billigare än färsk det gynnade ekonomin också. Dessutom behövde vi inte köpa in något eftersom det redan fanns, och det är därför vi valde broccolin. 

Dessutom så slängde vi inte något alls från det vi lagade vilket är bra och det är det vi tänkte på när vi planerade utifrån ett ekonomiskt syn perspektiv. 

Miljö:
Djur uppfödningen står upp till nästan en femtedel av världens totala klimatutsläpp vilket laxen inte behöver gå igen och det gynnar  miljön med vårt val av laxen. Ett kilo nöt-gris kött står för 20-30 kg växthusutsläpp medan laxen bara står för 1.5-4 kg vilket är en enorm skillnad och att välja fisk före kött gynnar miljön mycket mer. Men fisk är inte heller det mest miljövänliga maträtten
Dessutom som jag nämnde tidigare så köpte vi ingen ris utan använde den som Helena hade på skolan. Det spara på transport och resurser som används vid tillverkning och transport till affärerna och det i sin tur innebär att växthusgaserna inte släpps ut lika mycket det gynnar miljön eftersom det inte påverkar växthuseffekten alltså globaliseringen och dessutom sparar det på resurser som skulle kunna leda till mer utsläpp.
Djuruppfödningen står för nästan en femtedel av världens totala klimatutsläpp
Djuruppfödningen står för nästan en femtedel av världens totala klimatutsläpp
Djuruppfödningen står för nästan en femtedel av världens totala klimatutsläpp
Djuruppfödningen står för nästan en femtedel av världens totala klimatutsläpp
Djuruppfödningen står för nästan en femtedel av världens totala klimatutsläpp
Djuruppfödningen står för nästan en femtedel av världens totala klimatutsläpp
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar